16-02-07

TV censuur op zijn pakistaans

 

.

.

.

.

.

.

Dit is een vertaling van het verhaal Islamabad stories#1: TV censorship op mijn engelstalige site

Toen ik naar Pakistan verhuisde, was er niet veel te doen 's avonds in Islamabad. Wat rondhangen in het hotel, een beetje lezen of TV kijken. Het viel mij op dat regelmatig, de uitzending onderbroken werd en een test-scherm opkwam. Ge weet wel, zo één met van die kleurpatronen... Alsof er een technisch probleem was in de TV studio (gelijk dat den BRT er vroeger veel had, in den tijd van den BRT).

Soms was het voor uren dat alles OK ging, en soms verscheen het testbeeld om de paar minuten. Het gebeurde zomaar, in het midden van een uitzending, soms in het midden van een film, soms tijdens een documentaire, of tijdens een episode van een soap. Het leek me een mysterie.

Na een tijdje echter, merkte ik op dat het testbeeld meestal opkwam telkens er een 'gevoelige' scène was, waar een beetje 'vlees' werd getoond, een beetje bloot. Een dame in een kort rokske, iemand die zijn pull af deed, twee mensen die kusten. Ik dacht dat dit geen toeval meer kon zijn. 

Het was raar, en plezant om te zien, en soms frustrerend bijvoorbeeld in sommige episodes van soaps zoals 'Silk Stalkings'. Ge kent dat wel, zo'n pseudo-detective serie, waar de 'goeie', allemaal madammekes van 19 waren met benen tot aan hun oksels, korte rokskes en diepe decolletés. Er waren daarin zoveel scènes waar een beetje 'vlees' te zien was, dat er meer testbeeld dan film op het scherm kwam. Om de tien seconden weer, BLOEP, testbeeld. Zelfs tijdens de introductie-spot met de namen van de acteurs enzovoorts: Eén van de goeie stapt uit haren auto (een sjieke sportslee natuurlijk, en met haar kort rokske -wat zoudt ge peinzen!), en BLOEP. Eén van de goeie leunt een beetje te veel naar voren en een streepje beha was te zien, BLOEP. Of één van de goeie kust haar vriend. BLOEP, weer van dadde. En telkens weer het kleurbalkscherm, en telkens werd het geluid afgesneden ook. Dah ! Irriterend tot op het niveau dat ik de draad van het verhaal verloor. Te veel test-beeld.

Het was me een mysterie hoe het TV station dat deed. Ik dacht dat ze een wreed gesofistikeerd systeem hadden bedacht waarbij een digitale code op de beeldband automatisch het testbeeld genereerde. Maar ik zag ook dat er veel variaties kwamen in 'de graad van vlees' die er geBLOEPt werden. De ene keer was een kus op de wang al genoeg, en de andere keer ging er zelfs een tongkus door zonder al te veel te BLOEPen. Soms was het genoeg om een dame in beeld te krijgen met twee knoopjes los van de decolleté (als je dan al van een décolleté kunt spreken), en soms ging er een scène door met iemand in zijn slipke.

Op een bepaalde avond, zonden ze 'Pretty woman' uit, ge weet wel met Julia Roberts die een hoertje speelt, en Richard Gere die op haar verliefd wordt. Ja jongens! Schandaal aan de paal! De GANSE film ging er door zonder ook maar één BLOEP. Echt waar! De GANSE film. Ik weet niet of je die film al gezien hebt, maar er zitten toch een aantal pikante en aldanniet suggestieve scènes in. Shocking gewoon! Ik bedoel, naar de lokale normen ginder! (wij zijn natuurlijk meer gewoon hier met 'Open en Bloot', 'Sex advisors' en hoe noemt dat weer 'Seduction Island', van die toestanden. Maar voor ginder achter?!?!

Maar, maar, op een goeie dag kwam ik achter het geheim. Eén van de mensen uit mijn team die moest naar de TV studio voor een technisch werkje, en die ontrafelde het raadsel van de BLOEP. In één van de kamers van de studio zat een rijtje dames. Elk had twee schermen voor zich, en een grote rooie knop. Op één scherm bekeken ze het beeld zoals het binnen kwam via de satelliet of de beeldband, en op de andere zagen ze wat ze lokaal uitzonden. Er was één dame voor elk TV kanaal dat lokaal in de ether kwam. Telkens als er een 'tricky' scène kwam, duwde een dame op haar grote rooie knop, en een BLOEP werd uitgezonden. Ze konden op het tweede scherm kontroleren dat de BLOEP inderdaad de ether inging (ge kon wel peinzen wat een zwaar probleem het zou zijn als na twee maanden zou blijken dat één van de knoppekes kapot was!). En het was duidelijk dat de ene dame al heel wat toleranter was dan de andere dame. Mijn collega vertelde me dat sommige dames hun werk duidelijk met veel enthousiasme deden, en telkens er een beetje 'vlees' werd getoond, met een luide smak de rooie knop induwden. Zo van 'nah, hier zie, niks daarvan. Geen bloot. En hier zie, nog een keer BLAF op dien knop. En nog een keer BLAF, da gaat hen leren'. En de andere waren wat meer aarzelend, terwijl ze twijfelden of ze het er gingen doorlaten of niet..

Er was ook geen vervanging voor die 'censuur'-dames als ze een keer piepie gingen doen. Sommige lieten tijdens hun plaspauze zomaar het beeld lopen, en anderen blokkeerden de censuurknop zodat voor de volgende vijf of tien minuten een BLOEP werd getoond.

Waarschijnlijk was de dame die 'Pretty Woman' erdoor liet, gewoon ziek die dag. Of misschien was ze wel betaald met 'baksjish' (geld onder de tafel) om alles door te laten.

Het gerucht deed de ronde dat één van de studiotechniekers een videorecorder had aangesloten op de rooie knoppen die automatisch het binnenkomend beeld begon op te opnemen telkens een blootscène werd geBLOEPt. Hij zou die tapes dan thuis kopiëren en verkopen. Zo van 'the best of', of 'Wat U nooit zag en enkel maar kon raden'... Maar dat waren allemaal maar geruchten, want na lang zoeken heb ik nooit één van die tapes gevonden op de markt. Zelfs niet op de zwarte markt..!

 

 

 

 

 

 

 

(De foto met het vliegend ezeltje kreeg ik van mijn bloedbroeder Mark. Meer van zijn reisfoto's vind je op http://www.on4ww.be )

De commentaren zijn gesloten.